Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Emancipatieweb
HomeContact
 
 
Terug Print
Kijken & Surfen

Importhuwelijk onder de loep

Solidariteit met de familie en conflictvermijding zijn de belangrijkste redenen voor Marokkaanse en Turkse jongeren in Nederland om te trouwen met een partner uit het land van hun ouders. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Liefde op maat’.

Wat is het probleem?

De meerderheid van de Turkse en Marokkaanse jongeren die in Nederland is opgegroeid, trouwt met iemand uit het land van herkomst. Verschillende belangenorganisaties hebben problemen met de populariteit van dit soort huwelijken:
  • De voortdurende instroom van nieuwkomers is een mogelijke rem op de sociale mobiliteit van de gevestigde orde.
  • Nieuwkomers betekenen steeds weer opnieuw taalachterstand, ook voor de kinderen uit deze huwelijken.
  • Veel echtscheidingen met ingrijpende gevolgen voor hele families, en het sociale isolement van importbruiden.

Reden genoeg voor de Turkse belangenorganisatie Milli Görüş-Nederland en haar Marokkaanse tegenhangers UMMON en UMMAO om onderzoek te laten doen naar de grote populariteit van importhuwelijken.

Uitkomst interviews
C. Bouw en L. Sterckx van het onderzoeksinstituut SISWO van de Universiteit van Amsterdam hebben het proces van partnerkeuze in kaart gebracht. Zij deden dit van zowel jongeren die een transnationaal huwelijk sloten als van gehuwden die een partner in Nederland vonden. Er zijn gesprekken gevoerd met jongeren die al een huwelijkpartner hadden gevonden, ongehuwde jongeren en ouders met huwbare kinderen. Wat blijkt: hét importhuwelijk bestaat niet.

'Het mag niet van Verdonk'-huwelijk
Dwang of vrije keuze, conflict of harmonie, collectivisme of individualisme: ze leiden tot verschillende soorten importhuwelijken die worden samengevat in een typologie. Zes transnationale huwelijken worden onderscheiden. Het gedwongen huwelijk komt steeds minder voor. Gearrangeerde huwelijken, waarbij de jongere toestemt, worden minder vanzelfsprekend. Bij het ‘betoverende’ huwelijk overheerst achteraf spijt. Het verliefde huwelijk is erg populair, want het levert een romantisch argument om de eigen keuze te rechtvaardigen. Dan zijn er ook nog het rebelse huwelijk (‘het mag niet van Verdonk..’) en het kosmopolitische huwelijk.

Bestellen
‘Liefde op maat’ (financieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie) is een uitgave van Het Spinhuis. Te bestellen via de boekhandel. ISBN 90-5589-250-, prijs € 17,50.


 
   
 
Alle publicaties
Allochtone vaders
Wie bestuurt Nederland?
Importhuwelijk onder de loep
Nieuwe koers IIAV
25 jaar vrouwengeschiedenis
Wat deed de Commisse Gelijke Behandeling in 2004?
Korte berichten
   
Edities:
Thema's:
Integratie
Beeldvorming
Levensloop
Macht en besluitvorming
Rechten en veiligheid

Columns
Kijken & Surfen

Over Opgelijkevoet.nl

 
© 2003 Opgelijkevoet.nl - Achtergronden en praktijk van het emancipatiebeleid. Disclaimer. Colofon.
naar boven