Alles wat je moet weten over sportdranken

Iedereen kent sportdranken wel, ze komen overal langs op reclame’s en je ziet regelmatig sporters een sportdrank drinken. De laatste jaren is echter ook duidelijk geworden dat sportdranken geen wondermiddelen zijn en dat ze vooral ook veel calorieën verbranden. Toch kunnen sportdranken wel degelijk goed zijn, als je ze maar op een goede manier gebruikt. Want een ding is zeker; drinken is bij sporten ideaal.

Goedkoop en makkelijk

Bij het sporten verlies je vocht en dat moet weer worden aangevuld. De beste manier om dit te doen is echter door doodnormaal kraanwater te drinken. Dit geldt al zeker voor sporten die minder dan uur inspanning vragen. Water is goedkoop, makkelijk te krijgen en gezond. Bovendien neemt je lichaam water heel makkelijk op en heeft je maag er geen last van. Wanneer je echter langer dan anderhalf uur sport moet je de energievoorraad in je lichaam soms aanvullen. Op zo’n momenten kan een sportdrank een goede toevoeging zijn.

Toegevoegde glucose

Sportdranken kunnen verschillende hoeveelheden koolhydraten en calorieën bevatten. Wanneer er maar vier tot acht procent koolhydraten in een sportdrank zitten kan het lichaam dit zonder extra klachten verwerken. Deze kleine hoeveelheid koolhydraten zorgt er wel voor dat je lichaam het vocht sneller opneemt en kan je wat extra energie geven. Het vult namelijk de glycogeenvoorraden aan.

Het grootste gedeelten van de sportdranken bevatten tot zo’n 150/200 calorieën per halve liter. Daarnaast bevatten ze vaak zout zodat het lichaam het vocht sneller opneemt. Dit is een behoorlijk aantal calorieën, waardoor het zeker niet aan te raden is om vaak een sportdrank te drinken. Op momenten dat je dus langer een inspanning moet leveren is het wel een goede optie. Kijk hierbij goed naar het verschil in type sportdranken. Je hebt aan de ene kant hypertone sportdranken en aan de andere kant isotone sportdranken. Beiden hebben andere voordelen, en soms ook nadelen. Daarnaast heb je ook nog sportdranken die vooral goed zijn als dorstlesser.

De positieve effecten van sportdranken

Wat zijn nou de positieve effecten van een goede sportdrank? Allereerst levert het vocht. Het is logisch dat je bij een langere inspanning de vochtvoorraad moet aanvullen, en dus moet drinken. Ook bij iets minder lange inspanningen is het overigens goed om de vochtvoorraad op peil te houden. Ook het onderweg bijtanken van koolhydraten wordt steeds meer gezien als een goede optie, ook voor topsporters.

Wat je moet weten

De boodschap is eigenlijk simpel. Als je een inspanning moet leveren is het sowieso verstandig om een bidon bij te hebben. Op die manier houd je jouw vochtbalans op peil en krijg je hier geen problemen mee. Daarnaast geldt dat bij langere inspanningen het verstandig is om de glycogeenvoorraad onder het sporten bij te vullen, door middel van koolhydraten. Op dit moment kunnen sportdranken een goede toevoeging zijn. Tot slot moet je onthouden dat sportdranken geen slimme keuzes zijn om dagelijks te drinken. Ze bevatten net zoveel calorieën en suikers als een gewone frisdrank.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *